Mäklararvode procent - hur många procent tar en mäklare?

Ska du sälja en bostad och anlita en mäklare är mäklararvodet ofta det första du tänker på. Vad kostar egentligen en mäklare? Här förklarar vi de vanligaste arvodestyperna och det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige men glöm inte bort att mäklararvodet är förhandlingsbart. Det är därför viktigt att alltid jämföra olika mäklarfirmor och se vad som ingår i tjänsten innan man väljer mäklare.

Mäklararvode procent - hur många procent tar en mäklare?

Genomsnittligt mäklararvode i Sverige

Hur många procent en mäklare tar i arvode beror på flera olika faktorer. En duktig och erfaren mäklare har ofta arbetat fram ett stort kontaktnät och kan därför ta mer betalt än en nyutexaminerad mäklare. Andra saker som påverkar priset är bostadstyp. Mäklararvode i procent är ofta lägre för en bostadsrätt än för ett hus. Det beror på att det ofta är mer arbete för en mäklare att sälja en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Även storlek, skick och läge är faktorer som styr mäklararvodet.

Det är också viktigt att kontrollera vad som faktiskt ingår i tjänsten. Värdering, fotografering, marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, deponering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär ingår i princip alltid. Annonsering på Hemnet och i lokaltidningar, besiktning, homestyling, flyttfirma och flyttstädning ingår vanligtvis inte men det är en förhandlingsfråga mellan mäklare och säljare. Ta därför alltid in flera offerter från olika mäklare, jämför dem och se vem som kan ge dig bäst pris och innehåll.

Det genomsnittliga mäklararvodet är 64 413 kr. Det är ett procentarvode på 2,8 %. Snittprovisionen för en bostadsrätt är 51 240 kr eller 2,7 % och för villor 71 545 kr, 3,4 %. Statistiken kommer från information som bostadssäljare rapporterat in.

Jämför mäklararvoden – få gratis offerter från mäklare

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Jämför mäklararvoden nu

Olika arvodestyper

Rörligt mäklararvode är den vanligaste arvodestypen och innebär att mäklaren får en viss procent av köpeskillingen. Detta betyder att mäklaren får mer betalt ju högre slutpriset blir. Arvodestypen har med andra ord ett högt ekonomiskt incitament för mäklaren att göra ett riktigt bra jobb. Procentsatsen ligger vanligtvis mellan 0,6 % – 10 % och genomsnittligt rörligt mäklararvode i Sverige är 62 368 kr.

Fast mäklararvode innebär att säljaren och mäklaren kommer överens om ett pris för mäklartjänsten innan försäljningen påbörjas. Priset styrs alltså inte av bostadens köpeskilling. Genomsnittligt fast mäklararvode i Sverige är 49 233 kr. Fördelen med fast mäklararvode är att du som säljare exakt vet vad kostnaden kommer att bli. Nackdelen är att mäklaren har mindre ekonomiska incitament att försöka få ett så högt slutpris som möjligt. Fast mäklararvode är vanligast när bostadsrätter med lägre värde ska säljas.

Trappsats eller arvodestrappa är den vanligaste arvodestypen och innebär att mäklaren får en procentsats upp till ett visst bestämt belopp och om budgivningen blir högre än så får mäklaren en högre procentsats på det belopp som överstiger detta. Mäklare sporras av att försöka få till ett så bra slutpris som möjligt för att få mer betalt. Genomsnittligt mäklararvode vid arvodestrappa i Sverige är 63 018 kr. Arvodestrappa är vanligt vid bostadsförsäljningar som förväntas ha många spekulanter och en aktiv budgivning.

Kombinerad arvodestyp är en ersättningsform där arvodet är uppdelat mellan en rörlig del och en fast del.

Mäklarkostnaden är avdragsgill i deklarationen

Alla bostadsaffärer ska deklareras året efter försäljningen och mäklararvodet är då avdragsgillt i deklarationen. När du deklarerar bostadsförsäljningen minskar då vinstskatten som du ska betala eller så ökar den skatt du ska få tillbaka vid en eventuell förlust.

Om bostaden inte säljs

Lyckas inte mäklaren sälja bostaden kan säljaren säga upp avtalet. De flesta mäklare brukar förhandla sig till en ersättning för särskilda utlägg som ska betalas även om bostaden inte säljs. Detta styrs dock av uppdragsavtalet. Läs därför igenom avtalet noggrant innan du undertecknar det. Det finns också något som heter mäklarens ensamrätt vilket innebär att mäklaren får betalt om bostadens säljs inom denna tid. Även efter mäklarens ensamrätt kan mäklaren ha rätt till ersättning om försäljningen skett via mäklarens förmedling. Mäklaren ska därför alltid lämna en spekulantlista till säljaren med namn på alla personer som hen haft kontakt med om bostaden. Tvister mellan mäklare och säljaren prövas av Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN).

Anlita mäklare för pappersarbetet

Väljer du att sälja din bostad själv finns ändå möjligheten att anlita en mäklare för hjälp med pappersarbetet. Det brukar kallas för ett skrivuppdrag och kan kosta allt från 5 000 kr upp till 25 000 kr beroende på mäklare och uppdrag.

Hur många procent tar en mäklare?

Mäklararvodet styrs av flera olika faktorer, till exempel bostadstyp, mäklarens erfarenhet och bostadens skick, storlek och läge. Det genomsnittliga mäklararvodet är 3,4 % för villor och 2,7 % för bostadsrätter. Det är alltid viktigt att jämföra olika mäklartjänster och vad som ingår i priset.

Vanliga frågor:

Vilken procent tar mäklare i mäklararvode?

Oftast är mäklararvodet högre vid en villaförsäljning jämför med en bostadsrättsförsäljning. Räkna med att mäklararvodet ligger runt 2,8 % av köpeskillingen men jämför alltid flera mäklare och vad som ingår i tjänsten innan du bestämmer vilken mäklare som ska få ta hand om din bostadsförsäljning.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här